Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Olasz linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Olasz képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: olasz.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 100 db
10 olasz film

10 olasz film

Most induló sorozatunkban havonta bemutatjuk egy-egy nemzet moziját a legfontosabbnak tartott és kedvenc filmjeinken keresztül. Az első kirándulásunk Itáliába vezet. 1. Biciklitolvajok (1948) Vittorio De Sica filmje emblematikus darabja a leghíresebb irányzatnak, amelyet az olasz mozi hozott létre: a neorealizmusnak. A korábbi filmezési módszerekkel szemben a neorealisták valós emberek valós történeteiről és problémáiról akartak mesélni, és ennek érdekében az addigi stúdiódíszletekből kimentek az utcára forgatni. De Sica filmjének főhőse a 2. világháború utáni nyomor áldozata, akitől ellopják még a biciklijét is, ez pedig láncreakciót indít be az életében.

A birsalma kesernyés illata

A birsalma kesernyés illata

Nagy megtiszteltetés számomra, hogy bemutathatom a szárd irodalmat a magyar olvasóknak. A szárd irodalommal foglalkozni nekem személyesen is nagy örömet jelent, hiszen ilyen módon lehetővé válik, hogy ennek a csodálatos földközi-tengeri szigetnek a határain túlra eljusson a szárd nép különös költészeti stílusa. Szardínia nemcsak földrajzi szempontból sziget. Olyan néprajzi és kulturális hagyományokkal rendelkezik, amelyek más olasz megyékben nem találhatók meg, hanem inkább csak a Földközi-tenger egyes népeinél lelhetők fel elszórtan.

A Caporettói áttörés

A Caporettói áttörés

A közvélemény és az olasz történészek nagy része csak 'caporettói áttörésnek, caporettói csodá'-nak, a német, az osztrák és a magyar hadtörténeti irodalom 'flitsch-tolmeini' (esetleg: karfreiti) áttörésnek vagy tizenkettedik isonzói csatának nevezi a központi hatalmak 1917 októberében az első világháború olasz frontján végrehajtott legnagyobb szabású támadó hadműveletét. Ez a csata minden tekintetben különbözött a korábbi isonzói csatáktól, mert az osztrák-magyar fél itt végre magához ragadta a kezdeményezést és támadóként lépett fel.

A csábítás olasz trükkjei

A csábítás olasz trükkjei

Szeretnéd tudni hogyan és mivel csábítanak az olasz férfiak? Szeretnél egyszerre olyan elegáns és laza külsőt mint az olasz nők? Miért van az, hogy az egész világon az olaszok a sárm és hódítás mesterei? A kifinomult stílus és a leghíresebb tervezők hazája, Olaszország mindig az aktuális divat csúcsa és mértéke volt. A Versace, Armani, Dolce és Gabbana és számtalan egyéb neves divatház országa nem csupán a divatot diktálja a világ többi részének, hiszen az olaszok vonzereje ugyanolyan legendás, mint trendteremtő stílusuk. A sármos, vonzó férfiak és gyönyörű, szexis olasz nők vonzerejének egyik titka öltözködésük - az a páratlan külső, amit csakis az olasz designerek által megálmodott darabok viselésével érhetünk el.

A Fiat története

A Fiat története

Nincs még egy olyan olaszországi iparvállalati csoport, amely oly gazdag és szerteágazó történelemmel, pénzügyi hatalommal, sőt politikai befolyással bírt volna a XX. századfordulótól napjainkig hazájában, mint a Fiat Group. A márkanév a Fabrica Italiana di Avtomobili Torino szóösszetétel rövidítése, amelyet nyersen Olaszország Torinói Autó Gyáraként fordíthatunk. A társaság alapító okiratát 1899. július 11-én látták el kézjegyükkel a társaság létrehozói. A Fiat igazgatótanácsának befektetői közül Giovanni Agnelli emelkedett ki a leginkább eltökéltségével, előrelátásával és képzelőerejével. 1902-ben Agnelli lett a társaság ügyvezető igazgatója. A Fiat első üzemét, 1900-ban a Torinói Corso Dantén nyitották meg, amely 150 munkást alkalmazott és 24 típust bocsátott ki.

A La Rossini

A La Rossini

Aki Rossini vígoperáinak új vagy újra kiadott korábbi felvételei közül szeretne választani a CD-piacon, szerencsés helyzetben van; jobbnál jobb előadások között válogathat. Példaként adódó felvételeink körében a művek kronológiája szerint haladva: A Teldecmél új Felvételen jelent meg az Olasz nő Algírban. Jesús López Cobos vezényli az Orchestre de Chambre de Lausanne-t, s produkciójuk remekül alapozza meg az előadást. A karmesteri-zenekari megformálás tökéletesen átvilágítja a partitúrát, egyetlen részlet sem vész el, hanem vitálisan és karakterisztikusan szólal

A legjobb olasz konyha

A legjobb olasz konyha

A legjobb olasz konyha Szerencsések azok, akik szeretik a finom ételeket, a változatos konyhát, szívesen kipróbálnak új ízeket és Olaszország bármelyik tájára vetődnek. Itáliában az egyes régiók egymással vetélkednek e téren, és mindegyik magának követeli a 'legjobb konyha' címet. Igazságot tenni még úgy sem igen lehet, hogy mindegyiket végigkóstoljuk, az azonban tény, hogy Toszkána a legjobbak közé tartozik e téren.

A talján mesterek receptje szerint...

A talján mesterek receptje szerint...

Ha a napfényes Itáliában fagylaltot kóstolunk, az ókortól népszerű csemege kultúráját ízlelhetjük meg. A Gelato Italiano ezt a gazdag örökséget hozta el Magyarországra, amikor az elso olasz tulajdonú fagylaltüzemként 1990-ben megjelent a piacon. Termékeink mind a mai napig olasz alapanyagokból, olasz kézműves recept szerint, az olasz mesterek fortélyait ellesve készülnek. Számtalan remek ízt fedezhetünk fel a fagylaltkínálatban. A hagyományokhoz való ragaszkodásnak köszönhetően a gyümölcsök minden zamata érződik a gombócokon. Tejből készülő fagylaltjainkhoz fölözetlen friss magyar tejet használunk. A cukrászt alapvetően minősítő csokoládéfagylaltjaink évek óta a legnépszerűbbek között vannak a szakmai versenyekben és a hazai piacon. Közkedvelt ételek aromáját idézi meg a Szilvásgombóc és a kürtös kalács jégkrém. Az idei évre két újdonsággal készültünk. A 2009. évi ország tortája által ihletett Pándi meggy és a szűkebb pátriánkhoz kötődő Eszterházy különleges zamata reméljük, sokak tetszésével találkozik.

A társasági élet olasz módra

A társasági élet olasz módra

Mint azt jól tudja mindenki, aki egy kicsit is ismeri az olasz temperamentumot, hogy nem mi vagyunk az egyetlen olyan nép, aki nagy gesztikulációk közepette fejezi ki magát. Mindemellett azért nem árt egy-két dolgot tudni, ha helyesen akarunk kommunikálni Olaszországba.

Hirdetés
Amedeo Modigliani

Amedeo Modigliani

Amedeo Modigliani (Livorno, 1884. július 12. - Párizs, 1920. január 24.) olasz szobrász és festő. A XX. századi avantgárd jellegzetes képviselője, az École de Paris tagja. Szefárd zsidó származású volt. Apja, Flaminio pénzváltót üzemeltetett, anyja, Eugenia, iskolát vezetett. Amedeo volt negyedik és egyben legkisebb gyermekük. 1898-ban kezdte művészeti tanulmányait Guglielmo Michelinél. Firenzébe utazott 1902-ben, és beiratkozott Fattorihoz a Szabad Akt Iskolába. 1903-ban már Velencében élt, ahol tanulmányozta a reneszánsz művészetet és találkozott Umberto Boccionival és Ardengo Sofficivel, a futurizmus vezéralakjaival.

Az Appennini-félsziget országa

Az Appennini-félsziget országa

Az Appennini-félszigeten elterülő ország Dél-Európa legnépesebb állama. A magas népsűrűség ellenére a lakosság területi eloszlása igen egyenetlen. A legnagyobb tömörülések a nagyvárosokban és vonzáskörzetükben, illetve az idegenforgalmi központokban alakultak ki. Az országon belül erőteljes a délről észak felé vándorlás. Jelentős az Olaszországba bevándorlók száma is.

Az olasz borok Magyarországon

Az olasz borok Magyarországon

Olaszország az első számú borszállítója Magyarországnak, amely ország jelentős szőlő- és bortermelő hagyományokkal rendelkezik és a közép-kelet-európai országok legnagyobb termelője. A jelentős magyar termelés és a magyarok helyi borok fogyasztására való hajlama azonban nem zárták el az utat a külföldi borok importja elöl, amely borok az elmúlt években megállapodtak a piacon, kielégítve a fogyasztók kíváncsiságát és az olyan új termékek iránti igényt, amelyek megfelelő minőség/ár aránnyal rendelkeznek.

Az olasz dekoratív építészet-szobrászat fejlődéséről

Az olasz dekoratív építészet-szobrászat fejlődéséről

Alig van a művészet történetének irodalmilag olyan gazdagon feldolgozott fejezete, mint a 15. és 16-ik századi olasz művészeté. Még sem mondhatjuk, hogy a tárgyalás aktái le volnának zárva. Ellenkezőleg ma inkább, mint valaha szükséges a kérdések egész tömegét még egyszer áttekinteni, s az egész történeti anyagot még egyszer revideálni.

Az olasz filmművészet nagyjai

Az olasz filmművészet nagyjai

Az olasz neorealizmus 1922-ben Mussolini átveszi a hatalmat Olaszországban. A filmek színvonala csökken, egyre több amerikai filmet vetítenek. 1934-től a cenzúra szigorodik koordinálják a filmtermelést. 37-ben megalakult Cinecitta (Filmváros) nevű filmgyártó központ. Az 1938-as politikai és gazdasági válság kihat a filmiparra is. Megváltozik a hazai és a külföldi filmek aránya. Az amerikaiak visszavonják filmjeiket az olasz piacról. Erősödik a türelmetlenség a fasizmussal szemben, az alkotók átmeneti elzárkózás után átállnak az antifasisztákhoz. A lázadás újrealista kísérletekben nyilvánul meg.

Az olasz konyha és étkezési szokások

Az olasz konyha és étkezési szokások

A mediterrán vidék nyersanyagbősége és a Római Birodalomig visszavezethető ételkészítési hagyományok rendkívül változatossá teszik az olasz konyhát. Az étkezési szokások kialakulásában a gazdasági, a földrajzi és egyéb tényezők mellett szerepet játszik az olasz 'életfilozófia' is. Az olaszok szeretnek enni, kedvelik a jó ételeket, ami nem feltétlenül drágát, különlegeset jelent.

Az Olasz Kultúrintézet

Az Olasz Kultúrintézet

Az öt kontinens nagyvárosaiban működő mintegy kilencven Olasz Kultúrintézet ideális találkozási pontként és tapasztalatcserére alkalmas helyként szolgál mind az értelmiségiek, művészek, kulturális szakemberek, mind pedig azon olasz és külföldi érdeklődők számára, akik országunkkal kapcsolatba szeretnének lépni, vagy már meglévő kapcsolatukat szeretnék ápolni. Az Olasz Kultúrintézet nem csupán egy Olaszországot reprezentáló intézményként, az ország berendezkedésével kapcsolatos aktuális információk (Sistema Paese program) forrásaként, a kulturális együttműködést elősegítő kezdeményezések központjaként van jelen, hanem immár alapvető vonatkozási ponttá vált a külföldön élő olasz közösségek számára, és igyekszik megfelelni az olasz kultúra iránti világszerte növekvő érdeklődésnek.

Az olasz lakoma

Az olasz lakoma

Olaszországban minden étel őrzi az ősök szokásait, származási helyének történetét, népének karakterét. Itália 19 megyéjének különböző a történelme, mások a tájai, így szokásaik, kultúrájuk és ételeik is eltérnek egymástól. Szicíliában arab eredetű, míg az északi Triesztben osztrák, sőt magyar származású ételeket is találhatunk. Így sokan azt vallják: olasz konyha lényegében nem létezik. Legszívesebben azt ajánlanám mindenkinek: utazzon végig Itália csizmáján, és kóstolja meg Trentinóban a polentát, Milánóban a risottót, Lombardiában a kekszeket, egészen addig, míg le nem ér a pizza szülőhelyéig, Nápolyig, ám közben ne felejtse el belevetni magát a borok, tészták, sajtok és fagylaltok kavalkádjába.

Tuti menü