Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Olasz autó képes leírás - Olasz.tlap.hu
részletek »

Olasz autó - Olasz.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: olasz.tlap.hu » Olasz autó
Keresés
Találatok száma - 5 db
A Fiat története

A Fiat története

Nincs még egy olyan olaszországi iparvállalati csoport, amely oly gazdag és szerteágazó történelemmel, pénzügyi hatalommal, sőt politikai befolyással bírt volna a XX. századfordulótól napjainkig hazájában, mint a Fiat Group. A márkanév a Fabrica Italiana di Avtomobili Torino szóösszetétel rövidítése, amelyet nyersen Olaszország Torinói Autó Gyáraként fordíthatunk. A társaság alapító okiratát 1899. július 11-én látták el kézjegyükkel a társaság létrehozói. A Fiat igazgatótanácsának befektetői közül Giovanni Agnelli emelkedett ki a leginkább eltökéltségével, előrelátásával és képzelőerejével. 1902-ben Agnelli lett a társaság ügyvezető igazgatója. A Fiat első üzemét, 1900-ban a Torinói Corso Dantén nyitották meg, amely 150 munkást alkalmazott és 24 típust bocsátott ki.

Ciao Bambina! - Fiat 500 történelem

Ciao Bambina! - Fiat 500 történelem

Kevés autó bemutatását övezte oly nagy figyelem 2007-ben, mint az újjászületett Fiat 500-asét. Sokan már megjelenését követően borítékolták Az év autója címet, és nekik lett igazuk. A fokozott várakozás és a kezdeti sikerek nagy ívű pályát jósolnak a retrógépnek. Ötven évvel korábban finoman szólva nem ilyen fényesen debütált a Bambinának becézett 500-as, mégis Olaszország legsikeresebb típusa lett.

Emberek, Alfa Romeók, legendák

Emberek, Alfa Romeók, legendák

Giuseppe Merosi 1872. december 8-án született Piacenzában, és mérnöki tanulmányai után először földméréssel foglalkozott. Gépészként a motorkerékpáros Bianchi, majd a FIAT cégnél kamatoztatta tudását, és innen került a milánói Portello negyedben üzemelő A.L.F.A.-hoz, ahol megalkotta a 4,1 literes, négyhengeres, 42 lóerős motorral hajtott 24 HP-t, amelynek 100 km/órás legnagyobb sebessége akkoriban csodaszámba ment. Az autó sikere őt is motiválta, újabb HP típusok születtek (pl. 40/60 HP), és 1914-ben Merosi megvillantotta zsenialitását, mikor is az A.L.F.A. első Grand Prix kocsijához elkészítette a 4,5 literes, négyhengeres, 16 szelepes DOHC motort!

Ferrari történet

Ferrari történet

Az oldalon, amely a Ferrari történetének bemutatására vállalkozik a kezdetektől, napjainkig. Tudom, hogy nagy munkába kezdtem, de mint elkötelezett Ferrari rajongó úgy gondolom, nem fölösleges amit csinálok, remélve, hogy sok-sok hozzám hasonló embernek szerezhetek kellemes perceket. Az oldal elsősorban a Ferrari és a Formula-1 kapcsolatát kíséri végig, de rövid kitérők lesznek az utcai Ferrarik irányába is.

Veterán FIAT márkatörténet

Veterán FIAT márkatörténet

A FIAT-ot (Fabbrica Italiana Automobili Torino) 1899-ben alapította Giovanni Agnelli di Bricherasio és Count Carlo Biscaretti di Ruffia. A cég első, még az alapítás évében bemutatott autója nem saját tervezésű volt. A kezdetekkor a kis erőforrással rendelkező autók mellett igazi benzinfalók is készültek az üzemben, például egy 1907-ben bemutatott hathengeres, 11 literes monstrum.

Tuti menü