Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Olasz film képes leírás - Olasz.tlap.hu
részletek »

Olasz film - Olasz.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: olasz.tlap.hu » Olasz film
Keresés
Találatok száma - 15 db
10 olasz film

10 olasz film

Most induló sorozatunkban havonta bemutatjuk egy-egy nemzet moziját a legfontosabbnak tartott és kedvenc filmjeinken keresztül. Az első kirándulásunk Itáliába vezet. 1. Biciklitolvajok (1948) Vittorio De Sica filmje emblematikus darabja a leghíresebb irányzatnak, amelyet az olasz mozi hozott létre: a neorealizmusnak. A korábbi filmezési módszerekkel szemben a neorealisták valós emberek valós történeteiről és problémáiról akartak mesélni, és ennek érdekében az addigi stúdiódíszletekből kimentek az utcára forgatni. De Sica filmjének főhőse a 2. világháború utáni nyomor áldozata, akitől ellopják még a biciklijét is, ez pedig láncreakciót indít be az életében.

Az olasz filmművészet nagyjai

Az olasz filmművészet nagyjai

Az olasz neorealizmus 1922-ben Mussolini átveszi a hatalmat Olaszországban. A filmek színvonala csökken, egyre több amerikai filmet vetítenek. 1934-től a cenzúra szigorodik koordinálják a filmtermelést. 37-ben megalakult Cinecitta (Filmváros) nevű filmgyártó központ. Az 1938-as politikai és gazdasági válság kihat a filmiparra is. Megváltozik a hazai és a külföldi filmek aránya. Az amerikaiak visszavonják filmjeiket az olasz piacról. Erősödik a türelmetlenség a fasizmussal szemben, az alkotók átmeneti elzárkózás után átállnak az antifasisztákhoz. A lázadás újrealista kísérletekben nyilvánul meg.

Családi gubancok vég nélkül

Családi gubancok vég nélkül

A hatvanas évektől kezdődően az olasz film fénykorát élte. Zúdultak a világra a jobbnál jobb vígjátékok, a színészek színe java találkozhatott a világsikerrel - csupán mert sikerült megnevettetni az embereket.

Édes élet olasz módra

Édes élet olasz módra

Lydia DeLucca egy belevaló lány. Nyolc éve járnak már együtt a vőlegényével, ám amikor a srác bejelenti, hogy az esküvő után szülnie kell és nem mehet főiskolára, a lány kidobja őt. Lydia nagy levegőt vesz, jelentkezik a főiskolára és új életet kezd.

Federico Fellini

Federico Fellini

Olasz filmrendező és forgatókönyvíró, a filmtörténet egyik legnagyobb alakja. Apja ügyvédnek szánta, őt azonban az újságírás vonzotta. Firenzében, majd Rómában képregényeket rajzolt, különböző szerkesztőségekben dolgozott. A háború végéig több forgatókönyv társszerzője. 1943-ban feleségül veszi Giulietta Masinát. Mesterének Roberto Rossellinit tartja, 1944 és 1953 között csaknem minden filmjében közreműködik. A közös munka és barátságuk hatására érlelődik meg benne az elhatározás, hogy filmrendező lesz. Első filmjét, A varieté fényei-t Alberto Lattuadával együtt rendezi 1950-ben. A már egyedül készített A fehér sejk (1951) a szórakoztató- ipar hamis mítoszát leplezi le, a sok önéletrajzi elemet tartalmazó A bikaborjak (1953) pedig a vidéki ifjak felszínes életformáját mutatja be, mély együttérzéssel.

Franco Nero filmjei

Franco Nero filmjei

A legjobb helyre érkeztél, ha valamilyen filmről vagy színészről keresel információt. Tőlünk megtudhatod, hogy az egyes filmek miről is szólnak, kik játszanak bennük, sőt a legtöbb helyen még filmelőzetesük is megnézheted, vagy néhány képet is láthatsz belőlük, amiből aztán újabb következtetéseket vonhatsz le az adott filmmel kapcsolatban. Színészeinkről és a többi filmes stábtagról pedig komplett filmográfiákat olvashatsz, néhány képet láthatsz róluk, hogy eszedbe jutassuk, kik is ők.

Gina Lollobrigida 80 éves

Gina Lollobrigida 80 éves

A Róma közeli Subiacóban, egy festői kis faluban nevelkedett három lánytestvérével. Ifjú korától kitűnt társai közül szépségével (1947-ben elnyerte a Miss Róma címet, a Miss Italia versenyen harmadik lett) és a művészetek iránti érdeklődésével: tanult szobrászatot, később fotósként is elismertségre tett szert és énekórákat is vett. Mario Costa filmrendező 1946-ban egy római utcán fordult meg utána', így került a film világába. Statisztaként kezdte, majd Diana Loris néven kapott kisebb szerepeket, elsőként a Fekete sas című filmben.

Giulietta Masina

Giulietta Masina

Úgy gondoltam, a csodálatos Művésznő megérdemli, hogy legyen Magyarországon is egy róla szóló rajongói portál! Nem mondok azzal újat, hogy a huszadik század egyik - vagy tán a legtehetségesebb, legérdekesebb színésznője volt! Sokan csak 'Fellininé'-ként emlegetik, pedig jóval többet tett le az asztalra, mint holmi 'híres rendező felesége'! A közönség előszeretettel azonosítja egyik nagy szerepével, Gelsominával, noha a magánéletben teljesen más egyéniség volt a színésznő; repertoárja kimondottan sokrétű volt, a végleteket el tudta játszani. Hihetetlenül különleges, és formabontó volt a játéka. Egy karakteren belül tudott megrázó, és mély drámai hatást kelteni, amellett tündéri, kissé karcos, groteszk humorérzéke egyedivé tette szerepeit.

Gyönyörű képek a díváról: Claudia Cardinale hetven éves!

Gyönyörű képek a díváról: Claudia Cardinale hetven éves!

Claude Josephine Rose Cardinale Tuniszban született szicíliai apa és francia származású anya negyedik gyermekeként. 1957-ben elnyerte a legszebb olasz lány Tuniszban címet, s ezzel egy utazást a velencei filmfesztiválra. Itt filmes ajánlatot kapott, amit először visszautasított, végül mégis aláírta a kemény feltételeket tartalmazó szerződést: eszerint nem mehet férjhez, nem hízhat meg, nem vágathatja le derékig érő haját.

Hirdetés
Kefalónia

Kefalónia

1943. szeptember 8. A kis görög szigeten, Kefalónián a németekkel együtt állomásozó olasz ezred katonái kitörő örömmel fogadják, hogy Olaszország fegyverszünetet kér. Úgy érzik, számukra véget ért a háború. Saverio, aki több kitüntetés birtokosaként is csak őrmester, szinte az egyedüli, aki kétkedve fogadja a hírt. Sőt, talán sajnálja is, mert el kellene hagynia a gyönyörű Fériát, aki lányával együtt a helyi kávézót vezeti. A dolgok azonban hamar rosszra fodulnak. A németek ultimátumot adnak: az olaszok vagy harcolnak, vagy megadják magukat. De az Aqui hadosztály szembefordul velük.

Michelangelo Antonioni

Michelangelo Antonioni

1960 májusában Cannes-ban bemutatták Michelangelo Antonioni A kaland című filmjét, amely a negyvenhat éves rendező hatodik játékfilmje volt. A kaland női főszereplője az addig ismeretlen Monica Vitti volt. A színésznő feltűnik a rendező következő filmjében, Az éjszakában (1961) is, s megint csak ő a főszereplője, Alain Delon oldalán, a Napfogyatkozás című filmnek, illetve a Vörös sivatagnak (1964). Az intelligens és élénk, a neurózis határán álló (a Vörös sivatagban pedig idegösszeomlást kapó) Vitti-figura határozza meg a hatvanas évek elejének e filmcsoportját, melyre a képi gazdagság jellemző; e filmek a modern világban uralkodó erkölcsi zűrzavarról szólnak.

Monica Vitti ezer arca

Monica Vitti ezer arca

Hírnevét sokoldalú személyiségével, maradandó színészi alkotásaival érte el. A színművészeti akadémia elvégzése után színházban játszott. Itt figyelt fel rá Antonioni is, aki előbb szinkronszínészként foglalkoztatta, majd rábízta 'A kaland' című filmje női főszerepét. A film ugyan bukás lett, de egy valamit bizonyított: Monica Vitti hihetetlen sok mindent ki tud fejezni az arcával és drámai szerepekben is csodálatos.

Olasz filmművészet

Olasz filmművészet

A filmtörténethez Olaszország a verismo irányzattal járult hozzá. A némafilm korában gyökerező stílus ragaszkodott a természetszerű beállításokhoz. Az olasz neorealista film első úttörője Luchino Visconti Megszállottság című filmje, mely a kisember mindennapját, és nem a luxusosztályt mutatta be. Filmjében ragaszkodott a szegénység kopár ábrázolásmódjához. A háború után Roberto Rosselini Róma nyílt város, Vittorio De Sica Biciklitolvajok, vagy Visconti Vihar előtt filmje az utcán találtak témára.

Van pápánk

Van pápánk

Nanni Moretti története egy kitalált pápaválasztást mesél el, mely tele van meglepő fordulatokkal. Az újonnan megválasztott pápa ugyanis megrémül a rá nehezedő tehertől és nem jelenik meg a Szent Péter téren a hívek előtt. A bíborosok pedig mindent megtesznek, hogy eltitkolják a problémát.

Vittorio De Sica: Ladri di biciclette / Biciklitolvajok

Vittorio De Sica: Ladri di biciclette / Biciklitolvajok

Vittorio De Sica éppen a 60 évvel ezelőtti Oscar-gálán vitte haza második (a négyből!) szobrocskáját az olasz neoralizmus iskolapéldájával, az azóta is minden filmes tankönyvben a kötelezők közt előkelő helyet élvező Biciklitolvajokkal.

Tuti menü