Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Olasz földrajz képes leírás - Olasz.tlap.hu
részletek »

Olasz földrajz - Olasz.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: olasz.tlap.hu » Olasz földrajz
Keresés
Találatok száma - 4 db
Az Appennini-félsziget országa

Az Appennini-félsziget országa

Az Appennini-félszigeten elterülő ország Dél-Európa legnépesebb állama. A magas népsűrűség ellenére a lakosság területi eloszlása igen egyenetlen. A legnagyobb tömörülések a nagyvárosokban és vonzáskörzetükben, illetve az idegenforgalmi központokban alakultak ki. Az országon belül erőteljes a délről észak felé vándorlás. Jelentős az Olaszországba bevándorlók száma is.

Dolomitok

Dolomitok

A Dolomitok a nevét a francia geológus, Dieudonné Dolomieu-ról kapta, aki az 1700-as évek végén vizsgálta az Déli-Mészkőalpok ezen részén található kőzetek anyagát, és megállapította, hogy kis mértékben magnéziumot is tartalmaznak. Felfedezésének emlékére ezt a mészkőfajtát, és az Alpok ezen szegletét azóta így nevezik.

Földrajza

Földrajza

Olaszországot észak felől az Alpok lánchegysége határolja - a vonulatok egyben természetes határként elválasztják az Appeninni-félszigetet Európa belső területeitől. A tájat nagy részben a jég felszínformáló munkája alakította a mai képére, így a csúcsok, a csipkés gerincek a hajdani jégtakaró emlékét őrzik. A Francia- és Olaszország határán található, a Nyugati-Alpok részét képező Mont Blanc Európa legmagasabb pontja (4810 m). A hegyláncok között hágók és alagutak biztosítják a közlekedést. Az Alpokból jégkori gleccserei végmorénái a turisták körében igen népszerű tavakat (pl. a Comói- és a Garda-tó) alakítottak ki. Az Alpok déli előterében, amelyeket a hegyek védenek a hideg szelektől, a parti üdülőhelyek környékén már a mediterrán éghajlatot idéző legyezőpálmák, ciprusok, tűnnek fel. A félsziget gerincét jelentő Appenninek az Alpokból ágazik ki, és nagyrészt fiatal üledékes kőzetekből (mészkőből, homokkőből) áll. A két nagy lánchegység között fekszik a kelet felé szélesedő, enyhén kontinentális éghajlatú Pó-síkság, amelyet a Pó és az Alpokban eredő mellékfolyó töltenek fel.

Olaszország földrajza

Olaszország földrajza

Az ország területe három nagyobb tájegységre tagolható: a Pó-völgye, az Appeninnek-vonulata és az olasz Alpok vidéke.Legmagasabb csúcsa a Mont Blanc 4807 méter. Európa legaktívabb vulkáni területe Szicília. Az Etna és a Stromboli szinte folyamatosan működnek. A természetes növénytakaró, a keménylombú erdő az ország területén szinte alig maradt meg. Jellegzetes fája a magyaltölgy és a pínea. A magasabb szinteken molyhos tölgy és szelídgesztenye él. Sok örökzöld, illatos cserje nő: örökzöld pisztácia, nyugati szamócafa, szuhar, boróka. Szicília bennszülött fenyőfája a szicíliai jegenyefenyő. Az őshonos erdők helyét átvették a citrusfélék és az olajfa.

Tuti menü