Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Olasz irodalom képes leírás - Olasz.tlap.hu
részletek »

Olasz irodalom - Olasz.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: olasz.tlap.hu » Olasz irodalom
Keresés
Találatok száma - 4 db
A birsalma kesernyés illata

A birsalma kesernyés illata

Nagy megtiszteltetés számomra, hogy bemutathatom a szárd irodalmat a magyar olvasóknak. A szárd irodalommal foglalkozni nekem személyesen is nagy örömet jelent, hiszen ilyen módon lehetővé válik, hogy ennek a csodálatos földközi-tengeri szigetnek a határain túlra eljusson a szárd nép különös költészeti stílusa. Szardínia nemcsak földrajzi szempontból sziget. Olyan néprajzi és kulturális hagyományokkal rendelkezik, amelyek más olasz megyékben nem találhatók meg, hanem inkább csak a Földközi-tenger egyes népeinél lelhetők fel elszórtan.

Ingyenes, olasz irodalom web-tanfolyam

Ingyenes, olasz irodalom web-tanfolyam

Dante Alighieri tercináitól Italo Calvino láthatatlan lovagjáig hatszáz órából áll az első ingyenes olasz irodalom web-tanfolyam. Az Oilproject, a legnagyobb olasz internetes diákhonlap részben iskolai tantermekben rögzített irodalomórákat tett fel internetre tanári magyarázattal, a szerzőket és műveiket ismert irodalmárok mutatnak be vagy maguk a diákok.

Kislexikonban

Kislexikonban

A Dante előtti irodalom. Számos kedvező körülmény azt idézte elő, hogy déli Franciaország, különsen a Provence, megelőzte Európa többi népeit a modern költészet művelésében. E költészet a déli Franciaország és Itália közt fennállott sűrü érintkezés következtében csakhamar itt is meghonosult, s különösen a Marca Trevigiana szép vidéke viszhangzott a provencei nyelven költött daloktól. Alberto Malaspina marquis (XII.sz.), Maestro Ferrari, Cigola, Zorzi stb.mindnyájan provencei v.vegyes nyelven irtak, melynek alapja a francia volt, de számos olasz tájszólással keverve (Chanson de Geste, prise de Pampeluna stb.), legkiválóbb volt köztük a mantovai Sordello, kit Dante is magasztalva említ.

Olasz irodalom

Olasz irodalom

A Római Birodalom felbomlásától a 16. századig jórészt a latin az irodalom nyelve Itáliában. A városállamok létrejötte, demokratizmusa viszont hozzájárul az olasz nyelvű irodalom kialakulásához és gyors fejlődőséhez, bár kezdetben még a francia irodalom példái hatnak.

Tuti menü