Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Olasz képzőművészet képes leírás - Olasz.tlap.hu
részletek »

Olasz képzőművészet - Olasz.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: olasz.tlap.hu » Olasz képzőművészet
Keresés
Találatok száma - 16 db
Amedeo Modigliani

Amedeo Modigliani

Amedeo Modigliani (Livorno, 1884. július 12. - Párizs, 1920. január 24.) olasz szobrász és festő. A XX. századi avantgárd jellegzetes képviselője, az École de Paris tagja. Szefárd zsidó származású volt. Apja, Flaminio pénzváltót üzemeltetett, anyja, Eugenia, iskolát vezetett. Amedeo volt negyedik és egyben legkisebb gyermekük. 1898-ban kezdte művészeti tanulmányait Guglielmo Michelinél. Firenzébe utazott 1902-ben, és beiratkozott Fattorihoz a Szabad Akt Iskolába. 1903-ban már Velencében élt, ahol tanulmányozta a reneszánsz művészetet és találkozott Umberto Boccionival és Ardengo Sofficivel, a futurizmus vezéralakjaival.

Az olasz dekoratív építészet-szobrászat fejlődéséről

Az olasz dekoratív építészet-szobrászat fejlődéséről

Alig van a művészet történetének irodalmilag olyan gazdagon feldolgozott fejezete, mint a 15. és 16-ik századi olasz művészeté. Még sem mondhatjuk, hogy a tárgyalás aktái le volnának zárva. Ellenkezőleg ma inkább, mint valaha szükséges a kérdések egész tömegét még egyszer áttekinteni, s az egész történeti anyagot még egyszer revideálni.

Botticelli freskó Esztergomban

Botticelli freskó Esztergomban

Szenzációs felfedezést jelentett be két magyar kutató június elején egy firenzei konferencián: Wierdl Zsuzsanna festő- és restaurátorművész, valamint dr. Prokopp Mária, az ELTE művészettörténész professzora úgy véli, az esztergomi királyi palota egyik freskóját, a Mértékletesség allegóriáját az itáliai korai reneszánsz egyik legnevesebb művésze, Sandro Botticelli festette.

Caravaggio

Caravaggio

Caravaggio (er.: Michelangelo Merisi vagy Amerighi; Lombardia, Caravaggio, 1571. szeptember 29. - Porto Ercole, 1610. július 18.) itáliai festő, aki korának művészeti elvárásai ellen lázadva vált a manierizmus, valamint a 17. század eleji naturalisztikus ábrázolás iskolateremtő képviselőjévé. Forradalmian új stílusa, amely a fény és árnyék kontrasztján alapul, vagy az alak drámai megvilágításán a mély árnyékból a barokk festészet ismertetőjegye lett. Ellenezte a bibliai témák hagyományos, eszményített értelmezését, modelljeit az utcáról szerezte és a vallásos jeleneteket életszerűen festette meg. Már a Szent Máté életéről szóló három festménye (1600-1601) is szenzációt okozott, s később olyan mesterművek követték, mint az Emmausi vacsora vagy a Mária halála. Rövid pályafutása ellenére jelentős életművet hagyott hátra, és utat mutatott követőinek, a caravaggistáknak.

Kilenc pápát szolgált, de értett az extázishoz

Kilenc pápát szolgált, de értett az extázishoz

Négyszáztíz éve, 1598. december 7-én született Gian Lorenzo Bernini, az olasz barokk legnagyobb mestere, aki szoborba öntötte Szent Teréz extázisát. A nápolyi születésű fiú a művészet alapjait szobrász édesapjától sajátította el. Rómába költözése után a nagyhatalmú Borghese család vette pártfogásába, első szobrát tízévesen faragta ki. A mélyen vallásos és fanatikusan szorgalmas Bernini hamar levetkőzte a manierista manírokat és kialakította saját, szenvedélyes és energikus stílusát. Első nagylélegzetű munkája a római Santa Bibiena templom újjáépítése és a Szent Péter bazilikában lévő Szent Péter sír fölé kerülő szimbolikus építmény megtervezése volt. A székesegyház kupolája alatt felállított, 29 méter magas csavart oszlopokra támaszkodó bronz oltársátor 1633-ra készült el. 1629-től ő lett a templom vezető építésze és átvette a Palazzo Barberini építését is, a sokasodó munkát saját műhelyének tagjai segítségével végezte el. Számos kortársát örökítette meg, VIII. Orbán pápa képmásain kívül nevéhez fűződik a pápának a Szent Péter bazilikában található síremléke is.

Leonardo da Vinci festményei

Leonardo da Vinci festményei

Angyali üdvözlet A ma Firenzében található Angyali üdvözlet szerzősége szerint számos vitának volt a tárgya. Egyesek úgy vélték, Ghirlandaio keze alól került ki, mások Leonardo da Vinci fiatalkori művét látták benne, amelyet közvetlenül Verrocchio műhelye elhagyása után festett. Ez a ma általánosan elfogadott feltevés tűnik a legvalószínűbbnek, ha figyelembe vesszük, hogy a kép számos részlete magán viseli Leonardo da Vinci stílusjegyeit. A párizsi Louvre-ban található Angyali üdvözlet is régóta ellentmondásos a szerző kilétét illetően, azonban a firenzei képpel ellentétben a kérdés még mindig nem eldöntött.

Mantegna

Mantegna

Andrea, olasz festő, szül. Vicenzában 1431., meghalt Mantovában 1506 szept. 13. Squarcione, padovai műhimzőnek, festőnek és nagy régiségkedvelőnek volt tanítványa. Már korán kezdte az ókori emlékeket tanulmányozni, azonkivül főleg későbbi apósának, Jacopo Bellininek és Donatellónak a hatása alatt állott. Már 17 éves korában egy oltárképet festett a padovai S. Sofia-templomban, mely azonban elveszett. Tevékenységének kezdete itt volt Padovában, 1459. Lodovico Gonzaga marchese meghivására a mantovai udvarhoz szegődött. Kevéssel odajötte után készítette el a Napkeleti bölcsek imádását ábrázoló kis oltárképet (Firenze, Uffizi-képtár).

Michelangelo Buonarroti

Michelangelo Buonarroti

Michelangelo Buonarroti /1475-1564/ Olasz szobrász,festő,építész és költő. A reneszánsz nagy alkotóinak egyike, minden idők egyik legmonumentálisabb művésze. Ebben az albumban a Vatikáni Sixtusi kápona festményeit mutatom be.

Michelangelo mesterművének leleplezése

Michelangelo mesterművének leleplezése

1512. november 1-én leplezték le Michelangelo mesterművét, a Sixtus-kápolna mennyezetfreskóját. Az élénk színekben pompázó alkotás az évszázadok folyamán annyira megfakult, hogy II. János Pál pápa 1980-ban elrendelte a restaurálását.

Hirdetés
Olasz festészet

Olasz festészet

A szobrászattal egyidejüleg kezdett kifejlődni az O. is az ó-keresztény művészetből, de ezt is ugyanaz a merevség és élettelen, kifejezés nélküli üresség jellemzi. A XI.sz.-ban a montecassinói apát a lehanyatlott mozaik-festészet újjáteremtésére művészeket hozatott Bizáncból, akik aztán Velencében Salernóban és Monrealéban meg palermóban is sokat dolgoztak. Hatásuk legjobban látszik a firenzei baptiszteriumban (XIII.sz.), melyet Jacopo szerzetes és később Andrea Tafi remek mozaik-képekkel díszítettek. A művészi önállóság gyönke kezdeteivel csak a XIII.sz.vége felé találkozunk Cimabue és a sienai Duccio di Buoninsegna munkáiban, akik bár a kompozicióban nem szakítottak a középkori merevséggel, alakjaikba mégis némi mozgékonyságot és életet öntöttek.

Olasz festészet (13-18. sz.)

Olasz festészet (13-18. sz.)

Az európai művészet emlékei között nemzetközi szinten is kimagaslik a Keresztény Múzeum olasz festészeti gyűjteménye. Az állandó kiállításon látható több mint száz mű Itália festészetének a 13. század végétől a 18. századig ívelő korszakáról nyújt áttekintést. Az olasz festészet a 13-15. század folyamán vívta ki azt a vezető szerepet, amelyet Európa művészetében játszott. Ekkor Itália számtalan városállamában mélyreható változás indult meg a művészi törekvések és ábrázolásmód terén, ahogyan a festők figyelme a térbeliség, a természetutánzás, az anatómiai pontosság, a természetes fényhatások és a szereplők pszichológiai jellemzése felé fordult.

Olaszország művészete

Olaszország művészete

Az Appennin-félsziget az ókortól kezdődően a művészetek hazája, a római, ókeresztény és bizánci művészetek talaján fejlődött a szűkebb értelemben vett olasz művészet a XII. század óta. Jellegzetessége a regionális tagoltság, amely egyúttal rendkívül színes, sokoldalú és mégis egységes kultúrát teremtett. Olaszország területének az olasz nemzet kora előtti művészeteit lásd: Itália művészete és Az ókori Róma művészete.

Raffaelo Sanzio

Raffaelo Sanzio

Négyszáz éve, hogy Rafael meghalt és több, mint négyszáz éve tart a Rafael-vita. Minden idők legnagyobb festője - zengi híveinek kórusa. Ügyes kompilátor és elkényeztetett szerencsefi - harsogják a túlsó oldalról. Ez a disputa az ő istensége fölött már életében felviharzott. A pápák kegyeire féltékeny irigyei Michelangelot szerették volna kijátszani, aki maga sem becsülte túl nagyra fiatal riválisát.

Sandro Botticelli

Sandro Botticelli

Eredeti neve Alessandro dei Filipepi, a 'kis hordók' jelentésű 'Botticelli' csupán becenév. Vasari Filippo Lippi tanítványaként számol be róla, feltehető, hogy a mester egyik segédje volt az 1460-as években, a pratói és spoletói freskók készítésekor. A firenzei Compagnia di San Luca tagjaként is említik 1472-ben, Filippino Lippivel együtt.

Százhuszonöt éve született Amadeo Modigliani

Százhuszonöt éve született Amadeo Modigliani

Elszegényedett livornói zsidó bankárcsalád negyedik gyermeke volt, apja éppen az ő születésének évében ment tönkre. A sok nehézség ellenére Amadeo művelt és vonzó fiatalemberré vált, aki a firenzei és a velencei művészeti akadémián készült a művészi pályájára. Ebből a korszakából vázlatokon és néhány festményen kívül alig maradt fenn műve.

Tiziano, Tintoretto és Veronese legjobb képei a Louvre-ban

Tiziano, Tintoretto és Veronese legjobb képei a Louvre-ban

A velencei reneszánsz jeles képviselőinek 85 legjobb festményét állítják ki Párizsban. Tiziano, Tintoretto, Veronese... Rivalizálás Velencében a címe a Louvre új kiállításának, amely január 4-ig várja a látogatókat Párizsban.

Tuti menü