Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Olasz történelem képes leírás - Olasz.tlap.hu
részletek »

Olasz történelem - Olasz.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: olasz.tlap.hu » Olasz történelem
Keresés
Találatok száma - 4 db
A Caporettói áttörés

A Caporettói áttörés

A közvélemény és az olasz történészek nagy része csak 'caporettói áttörésnek, caporettói csodá'-nak, a német, az osztrák és a magyar hadtörténeti irodalom 'flitsch-tolmeini' (esetleg: karfreiti) áttörésnek vagy tizenkettedik isonzói csatának nevezi a központi hatalmak 1917 októberében az első világháború olasz frontján végrehajtott legnagyobb szabású támadó hadműveletét. Ez a csata minden tekintetben különbözött a korábbi isonzói csatáktól, mert az osztrák-magyar fél itt végre magához ragadta a kezdeményezést és támadóként lépett fel.

Garibalditól Berlusconiig

Garibalditól Berlusconiig

Az olasz egység 150 évének fotóalbumával köszöntötte az ünnepet a Corriere della Sera Sette című heti melléklete. A képeken legendás hősök, a hétköznapok napszámosai, híres-hírhedt események és közszereplők egyaránt láthatók. .

Isonzó

Isonzó

A történelem 12 isonzói csatát ismer. Az első világháború folyamán az olasz és osztrák-magyar felek ennyiszer próbálták legyűrni a másikat a térségben. Az első az 1915. május 23-i olasz hadbalépést kereken egy hónappal követve kezdődött. Az olasz támadást a kétszeres túlerő ellenére hamar sikerült megállítani és július 7-re megmerevedett a frontvonal (16 ezer olasz és 10 ezer K.u.K halt meg).

Olaszország történelme

Olaszország történelme

Noha Olaszország egységes politikai berendezkedése relatívan fiatal (1861), az országot a stratégiai földközi-tengeri fekvése tette vonzóvá a gyarmatosítók számára már az emberi történelem kezdetén is. Az etruszkok voltak azok az első népcsoportok, melyek meghódították a félszigetet, valamikor a 12. és 8. század között Krisztus előtt. Lényegében eltűntek a hatalmas Római Birodalomban, egyetlen síremléket hagyva csak maguk után kulturális bizonyítékként. A kortársaik, az ősi görögök, néhány kolóniát létesítettek a déli tengerparton, melyek Magna Garecia néven ismertek és később ezek független városállamokká fejlődtek. Ennélfogva Róma az etruszk és görög kultúrákból fejlődött ki.

Tuti menü