Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Olasz zene képes leírás - Olasz.tlap.hu
részletek »

Olasz zene - Olasz.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: olasz.tlap.hu » Olasz zene
Keresés
Találatok száma - 5 db
A La Rossini

A La Rossini

Aki Rossini vígoperáinak új vagy újra kiadott korábbi felvételei közül szeretne választani a CD-piacon, szerencsés helyzetben van; jobbnál jobb előadások között válogathat. Példaként adódó felvételeink körében a művek kronológiája szerint haladva: A Teldecmél új Felvételen jelent meg az Olasz nő Algírban. Jesús López Cobos vezényli az Orchestre de Chambre de Lausanne-t, s produkciójuk remekül alapozza meg az előadást. A karmesteri-zenekari megformálás tökéletesen átvilágítja a partitúrát, egyetlen részlet sem vész el, hanem vitálisan és karakterisztikusan szólal

Az olasz zene története röviden

Az olasz zene története röviden

Az olasz zenét központi hely illeti meg a világ zenetörténetében. Hatása az európai zenei élet fejlődésére igen nagy. Századokon keresztül minden zenei mozgalom Itáliából indult ki. Ennek okai: a történelmi sajátosságok, valamint az olasz nép természetes zenei hajlama. Már a korai középkorban döntő szerepet játszik a liturgia zenei rítusának megszervezésében. Ambrus püspök és Nagy Szent Gergely pápa is olasz. Ugyancsak olasz arezzoi Guido, aki kiváló teoretikus volt.

Claudio Monteverdi

Claudio Monteverdi

Az operairodalom első legnagyobb mestere, a barokk opera műfajának megteremtője. Mivel a két stíluskorszak, a reneszánsz és a barokk határán élt és alkotott, a késői madrigálnak is biztoskezű mestere volt. Olasz származású zeneszerző, Cremonában született. Zenét tanult egy nagytudású mestertől, majd 23 éves korában a mantuai Gonzaga ház udvarához szegődött. Gazdája Vincenzo herceg kedvelte, megbecsülte, s mint udvari muzsikusát magyarországi útjára is magával vitte (1595-96). Közben sorra jelentek meg művei, tekintélye is nőtt a zenei világban.

Gaetano Donizetti

Gaetano Donizetti

Olasz zeneszerző, karmester. Operaszerzőként Rossini követője. Humoros szövegkönyvei és kellemes dallamai elsöprő sikereket hoztak számára. 1797. november 29-én született Bergamoban. 9 éves korától az ottani zeneiskolában Simon Mayr növendékeként az ének mellett hangszeres zenét is tanult: zongorázott és brácsázott. 18-20 éves korában Bolognában Mattei abbétól ellenponttani ismereteket szerzett.

Ruggero Leoncavallo

Ruggero Leoncavallo

Az olasz zeneszerző 1857. március 8-án született Nápolyban, s 1919. augusztus 9-én hunyt el a toszkánai Montecatiniban. A nápolyi San Pietro a Majella konzervatóriumban Lauro Rossi növendéke volt, majd a bolognai egyetemen irodalmat tanult.

Tuti menü